11 Comments
Oct 18, 2023Liked by Žiga Turk

vrhunsko napisano. enostavno in jasno razumljivo. žal samo nezaslepljenim ali plačanim trolom

Expand full comment
Oct 18, 2023Liked by Žiga Turk

Se strinjam, dober point, zavzeti stališče recimo na pravi, torej naši, Zahodni strani. Vendar to ne pomeni samo tega, da se ne strinjamo z bombardiranjem bolnišnic in civilistov kot poudarite, ampak vključuje istočasno tudi to, da ne spregledamo drugih naših zahodnih vrednot, kot je recimo ta, da pustimo drugim ljudem svobodno živeti, če nas ne ogrožajo. Trditev, da bi svobodna država Palestina avtomatično ogrožala obstoj Izraela, pač ne gredo v ta kontekst.

Expand full comment

Kako žalostno, da imajo apologeti evropske in slovenske destrukcije 100x večje zvočnike kot g. Turk. Dokler bo tako, se ne bo nič spremenilo. Verjetno pa prihajajo časi, ko se bo za mnoge ljudi življenje krepko poslabšalo. Takrat se bo morda ponovilo mentalno stanje naroda, kot je bilo v 80-ih letih. Ali bo do takrat pripravljen novi mesija za Slovence? Ali pa je že morda prepozno in ima prevelik delež državljanov nepovratno poškodovano zdravorazumsko in politično presojo?

Expand full comment

Smo mislili da se je spreminjanje sveta in pisanje zgodovine končalo tam nekje okoli '45 leta. Smo mislili da se je (pre)oblikovanje zemeljske površine končalo in da je vsak kotiček kamor postavimo svojo hišo in kjer živimo svoje male drame, varen in večen. Smo mislili da je sedaj (vsaj v Evropi) srečen konec pravljice in "they lived happily ever after". Pa čedalje bolj spoznavamo da ćloveštvo še vedno piše svojo zgodovino in da se zemeljska površina še vedno preoblikuje. V vojnah in nevihtah. Kot posamezniki in kot družba bomo skupaj lažje branili svojo varnost, predvsem pa moramo braniti prihodost evropske civilizacije. Mi pa spimo, smo zasanjanje Trnljulčice ki čakamo na princa. Okoli nas pa se razrašča trnje.

Expand full comment

Popolnoma se strinjam z napisanim. Dobra analiza. Par zame bistvenih stvari: svoboda razpravljanja o vsaki temi, vsegliharstvo je izraz nerazumevanja problema, upravičenost podpore ene strani naj ne bo pogojena z absolutnim "prav" te strani.

Expand full comment

Arabci so semiti tako kot Judje. Zato je "antisemitizem" ne(po)srečen izraz. Smiseln je bil v Evropi v krajih in časih, v katerih Arabcev praktično ni bilo.

Expand full comment
author

Ampak tega ni tukaj ne bomo spremenili.

Expand full comment

V marsičem se bom z dr. Turkom strinjal, toda njegova trditev " Če v Izraelu ne bi bilo hardlinerjev, Izraela ne bi bilo. Če med Palestinci ne bi bilo hardlinerjev, bi Palestina že bila." preprosto ne bo držala. Leta 1948 med Palestinci ni bilo "hardlinerjev", pa je vseeno več kot 700 000 njih moralo zapustiti svoje domove v enem od največjih pogromov v moderni zgodovini. Eni "hardlinerji" so torej ustvarili druge. Dobesedno, saj je Hamas ustvarila izraelska oblast, da bi škodovala Arafatovemu Fatahu. Danes vprašanje palestinsko-izraelskih odnosov ni samo politična, ampak eshatološka, saj vodstvo Izraela javno naznanja prihod tretjega Solomonovega templja, ki ga bodo ponovno zgradili na ruševinah Al akse. Mimogrede, tempelj ni nikoli stal na ploščadi, kjer danes stoji tretja največja svetinja muslimanov, ampak to je druga zgodba. Ob tem govorijo o dokončni rešitvi palestinskega vprašanja. Hmm, kje sem to že slišal? Bojim pa se, da so se ušteli, saj Bog daje zemljo tistim, ki mu rojevajo otroke in demografska slika Mojzesovega ljudstva ni niti malo rožnata. Na drugi strani pa imamo dobesedno eksplozijo novih naraščajev sledilcev Islama. Ne glede na to na čigavi strani smo, izid te tekme je jasen. Razen, če se Izraelci ne zbudijo, popolnoma odvržejo vrednote zahodne dekadentne družbe, poiščejo Likurgovo ustavo in se prelevijo v moderne Špartance. Kajti polovičarstvo ni nikoli prineslo uspeha. In samo še to: Da greš organizirat masovno zabavo v bližini največjega koncentracijskega taborišča na svetu, se mi zdi rahlo degutantno.

Expand full comment

Da leta 1948 med Arabci ni bilo hardlinerjev je izjava nevedneža. Jeruzalemski Veliki Mufti Amin Al-Huseini je bil med 2SV tesno povezan z nacisti.

Expand full comment

Teza o spreminjanju:dogaja se vsem in vsemu. Svoboda govora o spreminjanju in spremembah je le poskus izogniti se vojni z orožjem in nepopravljivi smrti.

Expand full comment

O čem govorite? Bodite raje tihi. Vojna je edina higijena narodov. Prerod človeške za stopnjo višje.

Expand full comment